Littekens zijn het gevolg van restanten van huidbeschadigingen.

Bijvoorbeeld na infecties, krabben aan de huid, een operatie of door het gevolg van acne.  Niet van een klein puistje, maar van een ernstige vorm van acne waar je misschien langere tijd last van hebt gehad. Het collageen in het littekenweefsel is verkleefd met de andere huidlagen.

Het resultaat van de verstopte ontstoken poriën kan op je gezicht ontsierende littekens hebben achter gelaten.  De oorzaak hiervoor kan liggen in de genen: de een krijgt gewoon minder mooie littekens als de ander. Maar ook een verstoorde wondgenezing of eerdere infectie van de wond kan een ontsierend litteken veroorzaken.

Littekens kunnen in de loop der jaren verzachten.

Tijdens de genezingsfase van de onderliggende huidziekte of huidbeschadiging komen stoffen vrij in de huid (waaronder diverse huidgroeifactoren) die niet alleen ervoor zorgen dat de huid zich herstelt , maar die als “bijwerking” , ook de pigmentaanmaak stimuleren. Hiermee is de bestaande huidafwijking herstelt maar blijven er “donkere” littekens achter.  Blootstelling aan zonnestralen maakt de donkere littekens alleen maar erger.  Deze pigmentstoornis komt voornamelijk voor bij mensen met een donkere huidtype doordat zij ten opzichte van mensen met een blanke huid een actievere pigmentsysteem hebben.

De behandelingen kunnen ook met elkaar gecombineerd worden in kuurvorm of in dezelfde behandeling.

Er zijn diverse behandelmethodes die littekens minder stug en minder zichtbaar kunnen maken: