Wanneer je huid in de zon komt, maakt hij automatisch pigment aan. Dit pigment beschermt de huid tegen schadelijke uv-straling, maar wanneer je huid te veel pigment aanmaakt kan dit zich ophopen. Deze ophoping noemen we een pigmentvlek. De zon is echter niet de enige oorzaak van pigmentvlekken, ook de anticonceptiepil kan pigmentvlekken veroorzaken.
Pigmentvlekken noemen we ook wel hyperpigmentatie. Deze verkleuringen op de huid zijn vaak lichtbruin tot zwart gekleurd, maar kunnen in sommige gevallen ook wit zijn.

Pigmentvlekken ontstaan doordat de huid te veel melanine aanmaakt. Pigmentcellen maken melanine aan en geven kleur aan uw haren, huid en ogen. Melanine beschermt uw huid tegen uv-straling en zorgt er daarnaast voor dat de huid bruin kleurt in de zon.

Er zijn verschillende soorten pigmentvlekken:

  • Zonnevlekken ontstaan wanneer jouw huid te veel is blootgesteld aan de zon. Je huid maakt te veel pigment aan om je lichaam te beschermen tegen schadelijke uv-straling. Die ophopingen kunnen leiden tot pigmentvlekken.
  • Ouderdomsvlekken: Als je ouder wordt, worden de eerder niet zichtbare pigmentvlekken wel zichtbaar. Deze pigmentvlekken worden veroorzaakt door de zon in combinatie met uw leeftijd.
  • Vitiligo: dit is een tekort aan pigment. Bij patiënten met deze chronische aandoening verliest de huid pigment. Pigmentcellen gaan kapot en maken geen melanine (de stof die jouw huidskleur bepaalt) meer aan. Hierdoor ontstaan melkwitte vlekken op hun huid of zelfs witte lokken in het haar.
  • Melasma of het zwangerschapsmasker kenmerkt zich door pigmentvlekken in het gezicht als gevolg van een overschot aan pigment (melanine) in de huid. Bij melasma verschijnen lichtbruine tot donkerbruine vlekken op het voorhoofd, bovenlip of jukbeenderen. Melasma komt vaak voor bij vrouwen rond de 20 tot 40 jaar, de leeftijdscategorie waarin hormonale schommelingen sneller voorkomen. Melasma heeft een chronisch karakter, eenmaal opgelopen blijft je huid er gevoelig voor, vooral in de zonnige periodes van het jaar. Melasma kan plotseling verschijnen en geleidelijk uitbreiden, maar het kan ook weer vanzelf verdwijnen
  • Moedervlek is de bekendste vorm van een aangeboren pigmentvlek. De meeste mensen hebben er wel een of meer op hun lichaam. Een andere vorm is de cafe-au-lait vlek. Deze vlekken hebben de lichtbruine kleur van een cafe-au-lait.

Bij pigmentvlekken kan je de volgende behandelingen inzetten: