Rosacea is een veel voorkomende chronisch niet besmettelijke huidaandoening in het gezicht gekenmerkt door felrode verkleuringen met name van de wangen en de neus. Rosacea betekent letterlijk “rood als een roos”. De aandoening kan lijken op acne, de bekende jeugdpuistjes.

De soms nog gebruikte medische term “acne rosacea” is wat verwarrend omdat rosacea niets met acne te maken heeft. Rosacea komt op latere leeftijd voor dan jeugdpuistjes, meestal tussen de 30ste en 50ste jaar en met name dan bij vrouwen. Bij ongeveer één derde komt rosacea in de familie voor, je zou kunnen spreken van erfelijkheid.

Triggers van Rosacea zijn:

  • Pittig eten en heel warm eten of drinken en alcohol (met name rode wijn).
  • Geneesmiddelen; bij vaatverwijdende middelen kan de rosacea verergerd worden. Dit zien we vooral wanneer er medicatie wordt voorgeschreven. Corticosteroïden, zoals hydrocortison kan de rosacea verergeren. In eerste instantie lijkt de huid op te knappen, waardoor men stopt met de corticosteroïde. Daarna verergert de rosacea en met begint weer te smeren. Iedere keer wordt de rosacea een beetje erger. Langdurig gebruik van corticosteroïden kan zelf leiden tot een verslaving, waarbij steroïde- acne kan ontstaan.
  • Overgevoeligheid; door ontstekingsreacties van de huid. Irriterende stoffen zoals parfum en alcohol in je verzorgingsproducten. De huid voelt dan branderig en pijnlijk aan.
  • Hormonen; tijdens de overgang kan een vrouw “opvliegers” ervaren. Dit is waarschijnlijk de oorzaak van verergering van rosacea tijdens de overgang.
  • Sporten; zorg ervoor dat je niet oververhit raakt en verminder eventueel de intensiteit of de duur van het sporten. Bij hoge inspanning wordt de bloedcirculatie flink verhoogd.
  • Stress.
  • Temperatuurverschillen; denk hierbij aan een verwarming of airco, maar ook aan een heet bad/douche/sauna, waarbij de haarvaatjes verwijderen en de rosacea verergert.

Rosacea is een huidaandoening waar je je hele leven mee te maken zult hebben. Er zijn verschillende behandelopties waarmee de symptomen vaak goed te onderdrukken zijn. Vaak zie je rustige periodes en opvlammingen die elkaar afwisselen.

Door zoveel mogelijk op bovenstaande te letten en met de juiste Babor producten heb je de mogelijkheid om het zoveel mogelijk in de hand te houden.