Milia of gerstekorrels zijn onschuldige kleine witgele bultjes die ongeveer zo groot zijn als een speldenknop en kan op iedere leeftijd kan voorkomen. Toch willen we er het liefst zo snel mogelijk vanaf. Voor sommigen kan het een cosmetisch storende aandoening zijn, vooral wanneer er grote aantallen aanwezig zijn. Gerstekorrels zitten met name rondom de ogen en wangen.

Hoe ontstaan gerstekorrels:

Gerstekorrels komen vaker voor op een droge, niet goed gehydrateerde huid. Ook kan de aandoening ontstaan na kleine huidbeschadigingen, maar ook door zonschade of verkeerd gebruik van cosmetische producten. Een gerstekorrel ontstaat meestal door afsluiting van de uitgang van een haarzakje of zweetkliertje. Onder de afsluiting ontstaat een kleine, bolronde cyste gevuld met witte hoornschilfers.

Hoe verwijder je een gerstekorrel:

Het verwijderen van een gerstekorrel kan je het beste láten doen. De gerstekorrel wordt verwijderd met een steriel naaldje. Deze is zo scherp dat je het nauwelijks voelt als het witte korreltje wordt open geprikt. Daarna wordt de inhoud er met een tissue uitgedrukt. Bedenk dat gerstekorrels die al wat langer op de huid zitten, hardnekkiger zijn en er kan een klein korstje ontstaan, maar vaak na een uurtje zie je er niets meer van terug!

Wacht daarom niet te lang met het raadplegen van hulp. Ga liever niet zelf aan de slag met naaldjes of mesjes. Zeker niet bij korreltjes die vlak bij de ogen zitten. Net als bij puistjes is het niet verstandig te gaan knijpen of duwen. Je huid kan flink beschadigen en er kunnen lelijke littekens overblijven. Gerstekorrels bij volwassenen gaan helaas niet altijd vanzelf weg. Als er veel gerstekorrels zitten dan kan er ook worden gekozen voor coagulatie (met een klein heet naaldje wordt het talg week gemaakt en het lichaam voert de restanten af).

Een huid met gerstekorrels is vaak vochtarm, de huid zal dan ook gehydrateerd moeten worden met de juiste huidverzorgingsproducten en die huidbarrière beschermen en herstellen.

De hoogwaardige producten van BABOR zijn aan te raden om te gebruiken! Samen met jou kijk ik wat bij jou wensen en huidcondities past.

De volgende behandelingen kunnen u helpen met gerstekorrels: