De droge huid is ruw, voelt trekkerig aan en kan gaan jeuken. Op een gegeven moment gaat de huid schilferen, er verschijnen kloven en de huid kan rood kleuren. Soms is de huid zo droog, dat het openbarst, wat erg pijnlijk kan zijn.

Het bovenste laagje huid heeft een belangrijke barrière functie. Het beschermt ons tegen allerlei indringers van buitenaf, zoals chemische stoffen, bacteriën en andere micro-organismen. Om de huidcellen heen ligt een vettig laagje bestaande uit een eiwit en een zogeheten ‘Natural Moisturizing Factor‘. De huid produceert dus vanuit de onderliggende lagen een natuurlijk oliefilmpje. Hieruit wordt een unieke huidflora gevormd, met eigen huidbacteriën, die zich prima thuis voelen in dit olielaagje.
Bij een droge huid is er sprake van vochtverlies in de huidlagen. De natuurlijke barrièrefunctie is aangetast door een tekort aan huidvetten.

Wat zijn de oorzaken van een droge huid?

Van nature is de ene huid droger dan de andere, maar de verstoring van de vochthuishouding komt grotendeels door ons eigen gedrag.

Het gebruik van stoffen die de huidvetten doen verdwijnen:

Water, zeep, parfum  en andere reinigingsmiddelen. Water en zeep reinigen de huid, maar tegelijkertijd worden de huidvetten letterlijk weggespoeld. Hierdoor verliest de huid zijn barriére (bescherming) en daarmee ook juist veel vocht. Het is dus een veel gemaakt denkfout die wordt gemaakt, deze maakt juist droger in plaats van vochtiger.

Omgevings factoren:

Ook is er een verhoogde kans op uitdroging van de huid in het winterseizoen. Kamers met centrale verwarming in woon-en werkomgeving zorgen voor een droge atmosfeer. De koude wintermaanden brengen ook koude droge lucht met zich mee.

Kenmerkend zijn de droge lippen tijdens het vriesweer. Door te likken verdampt het vocht en drogen de lippen zodanig uit, dat het lippenrood of de omgeving gaat breken en scheurtjes laat zien.
In de zomer kan de zon natuurlijk ook flink uitdrogen, vooral in combinatie met chloor- en zeewater. Het is ook goed te merken aan een omgeving met airconditioning, bijvoorbeeld op het werk of bij (langere) vluchten in het vliegtuig.

Een droge huid is meestal volkomen onschuldig. Het kan wel heel vervelend en zelfs ontsierend zijn. Soms treedt het op bij oudere mensen of mensen die allergisch zijn voor bepaalde stoffen.

Het is belangrijk dat je je huid thuis met de juiste producten en werkstoffen behandeld, daarnaast adviseer ik goede gezichtsbehandelingen, die bij jouw huid passen, om je huid te verbeteren!