Een vette huid (seborrhoe) wordt veroorzaakt door een verhoogde talgproductie. Deze talg zorgt samen met zweet en met lipiden van de bovenste huidlaag voor een glimmende olieachtige laag op de huid.

Talg is samengesteld uit verschillende stoffen waaronder: vrije vetzuren, cholesterol, cholesterolesters en glyceriden. Talg heeft een aantal belangrijke taken: het beschermt de huid tegen uitdroging en weert bacteriën en schimmels.

Het aantal talgklieren per vierkante centimeter huid wisselt zeer sterk. Aan de handpalmen en voetzolen komen (vrijwel) geen talgklieren voor terwijl op het voorhoofd, de slapen, de kin, de borst en een deel van de rug het aantal talgklieren juist wel heel groot is (tot 800 per cm2). Het is daarom niet verwonderlijk dat een vette huid zich vooral op deze plekken zal manifesteren!

De hoeveelheid talg die wordt geproduceerd door de talgklieren varieert sterk van persoon tot persoon. Naast aanleg is ook de leeftijd een belangrijke factor.
Talgproductie start al voor de geboorte. In de puberteit zal onder invloed van geslachtshormonen de talgproductie (sterk) toenemen. Ook de samenstelling van talg zal veranderen. Pas na 40e-50e levensjaar gaat deze afnemen, Bij mannen is deze daling zeer geleidelijk en bij vrouwen komt deze vrij abrupt in de menopauze.

Hoewel een vettere huid door de verhoogde talgafscheiding dikker is, daardoor sterker is en ook minder snel veroudert, is een goede verzorging heel belangrijk. Te veel talg kan de huid uit balans brengen, waardoor puistjes, ontstekingen en uiteindelijk acne kunnen ontstaan. Met de juiste verzorging kun je het evenwicht in de talgproductie weer herstellen.Een goede reiniging is belangrijk voor een vette huid. Het voorkomt dat de poriën verstopt raken en dat je mee-eters krijgt.

Het is belangrijk om producten te gebruiken die de huid niet al te sterk uitdrogen. Vermijd agressieve (alcoholhoudende) producten. Hoe krachtiger geprobeerd wordt het vette talglaagje te verwijderen, hoe meer de huid zal gaan protesteren, en juist meer talg gaan aanmaken. Het gevolg is een nog vettere huid. Een vette huid vraagt juist om een milde behandeling.  Laat je adviseren wat bij jou huid past!

Het is een misverstand dat puistjes in het gezicht automatisch betekenen dat je een vette huid hebt. Ook op een droge huid kunnen pukkeltjes ontstaan. En wist je dat een vette huid ook vochtarm kan zijn?

Het is goed om je huid regelmatig te laten behandelen en zo te zorgen voor meer balans. Met de juiste gezichtsbehandelingen en producten kun je de problemen van een vette huid verminderen.