In tegenstelling tot droge huid die lijdt aan constante gebrek aan lipiden, kan ieder huid een vochtarme huid zijn, zelfs de vette huid. De vochtarme huid is vaak bleek en ruw, vertoont snel droogte-rimpeltjes en voelt onprettig strak aan.

Met een droge huid kun je geboren zijn. Je maakt dan minder huidvetten. Hierdoor kan de huid  moeilijker vocht vasthouden, waardoor deze sneller droog of trekkerig aan zal voelen. Bij het ontstaan van een droge huid kunnen ook invloeden van buitenaf een rol spelen. Denk aan het gebruik van irriterende cosmetica, blootstelling aan de zon, maar ook koud winters weer, temperatuurschommelingen en tenslotte roken. Door deze externe factoren kan de huidbarrière beschadigen, waardoor je huid niet goed in staat is vocht vast te houden. Verder zal iedere huid uiteindelijk door de jaren heen droger worden.

Water toevoegen aan de vochtarme huid is niet de oplossing. En nee, ook het drinken van veel water zal er niet voor zorgen dat je huid ineens minder droog ziet. Het allerbelangrijkste bij een vochtarme (droge of vette) huid is het herstellen van de barrièrelaag. Niet alleen voorkom je zo dat er te veel vocht verdampt, ook zorg je er voor dat verschillende processen in je huid beter verlopen.

Behalve het herstellen van de barrière laag is het daarnaast belangrijk om voldoende hydraterende stoffen te gebruiken. Deze ingrediënten kunnen de vochtbalans verbeteren door vocht te binden en/of voorkomen dat er vocht uit de huid verdampt. Heb je een vochtarme huid dan heb je zowel stoffen nodig die de huid wat ‘afsluiten’ als stoffen die het vocht als een sponsje vasthouden.

Het is belangrijk dat je je huid thuis met de juiste producten en werkstoffen behandeld, daarnaast adviseer ik goede gezichtsbehandelingen, die bij jouw huid passen, om je huid te verbeteren!