Acné is een (chronische) huidaandoening waarbij mee-eters(comedonen), puistjes (pustels, met of zonder gele puskopjes), rode bultjes(papels) en/of onderhuidse ontstekingen voor komen. Het uit zich meestal in het gezicht, op de borst, rug, nek- en of schouders. Acné komt vooral voor op delen van de huid waar zich veel talgklieren bevinden.

Factoren als hormonale schommelingen, stress, en voeding kunnen de klachten nog een verergeren. Hierdoor worden de talgklieren vergroot en produceren ze meer huidsmeer (talg). Ongeveer 85% van de mensen in de leeftijdsgroep van 12 tot 24 jaar heeft meer of mindere mate last van acné.

Pubers maar ook volwassenen kunnen acné krijgen.

Bij de een zijn het enkele puistjes, en bij de ander is het een uitgebreide huidaandoening. Dit kan psychische problemen geven, wat zich uit in te weinig zelfvertrouwen en daarom is het ook belangrijk om uitleg te geven en tips hoe je hier het beste mee om kan gaan. Acné begint vaak rond de puberleeftijd en kan zo’n vijf tot tien jaar duren, maar er zijn ook genoeg dertigers die nog steeds klachten hebben. Het komt ook voor dat volwassenen die nooit eerder last van puistjes hadden, opeens acné krijgen.

Acne verergert:

Talg (huidvet) houdt meer stof/vuil/bacterie & huidschilfers vast. Dit verstopt de huid, dit gaat oxideren en vormt een agressie voor de huid. Resultaat: de huid gaat glimmen, poriën raken verstopt en er vormen zwarte puntjes/bultjes. De huid wordt ongelijkmatig en gaat vaal ogen. Vaak wordt dat met agressieve producten gewerkt, die dit proces juist verergeren!

Daarnaast bevatten talgklieren bacteriën, waaronder: Propionibacterium acnes. Deze bacterie zorgt ervoor dat de wand van het afvoerkanaal beschadigd raakt, waardoor het afvoerkanaaltje uiteindelijk knapt. De talg komt in de omliggende huid terecht en veroorzaakt zo een ontsteking, met roodheid en puistjes als gevolg.

Acné is een veel voorkomende huidaandoening en is NIET besmettelijk! Wanneer de acné onjuist wordt behandeld, kunnen er littekens achter blijven. Het onzorgvuldig uitknijpen van puistjes of krabben, werkt ontstekingen en littekens in de hand. Doe dit dus nooit zelf, maar laat ons het doen.

Hoe lang duurt het voordat de behandeling effect heeft?

Een consequente aanpak in de salon en een goede discipline om thuis effectieve producten te gebruiken en begeleiding hierbij is nodig om de acné onder controle te krijgen.
De weg ernaar toe is per persoon verschillend en de vorm van de acné!

Wordt de behandeling vergoed door mijn zorgverzekeraar?

Elicare heeft de acné specialisatie Veel zorgverzekeraars vergoeden gedeeltelijk of geheel de kosten van de acne-behandelingen. Dit is afhankelijk van de polisvoorwaarden. Ik adviseer u ook dan om hiernaar te informeren.

Wij maken samen met u een plan van aanpak om te kijken welke behandeling het beste bij u past.

De volgende behandelingen kunnen u helpen met Acné :